Inhoud
Wanneer je het statuut hebt van verhoogde tegemoetkoming via je mutualiteit, heb je recht op een aantal zaken. Veel inwoners weten nog niet wat dit juist inhoudt, hoe de procedure verloopt en welke (gemeentelijke) rechten er allemaal zijn. We beantwoorden daarom enkele van de meest gestelde vragen hieronder.
Klik op een vraag om het antwoord te openen. Klik opnieuw om het antwoord opnieuw te sluiten.
Nee. De derdebetalersregeling houdt in dat je enkel je eigen aandeel betaalt bij je zorgverlener, het zogenaamde remgeld. De mutualiteit betaalt dus rechtstreeks het overige deel aan de zorgverlener.
Indien je verhoogde tegemoetkoming hebt, is je eigen aandeel kleiner. Let wel op: dit is enkel van toepassing voor de huisartsen (je hoeft hiervoor géén vaste huisarts te hebben) en niet bij de specialisten.
Het klopt wel dat wanneer je verhoogde tegemoetkoming hebt, je automatisch de derdebetalersregeling hebt. Heb je geen verhoogde tegemoetkoming, dan beslist de zorgverlener zelf of de derdebetalersregeling van kracht is.
Je kan dit heel makkelijk bekijken op de klevers die je krijgt van je mutualiteit. Onderaan je klever kan je een getal vinden (bestaat uit 3 cijfers). Is het laatste cijfer een '1'? Dan heb je verhoogde tegemoetkoming.
Geen klevers bij de hand? Geen probleem. Tegenwoordig kan je online je eigen dossier raadplegen op de website van je mutualiteit. Heb je hierbij hulp nodig? Kom dan op maandag tussen 13.00 u en 17.00 u naar het Digipunt in het Inloophuis Rupelmonde!
Je hebt enkel automatisch recht wanneer je één van volgende inkomsten hebt. Dit houdt in dat je zelf dus niets hoeft aan te vragen:
- het leefloon van het OCMW (voor min. 3 maanden)
- de inkomensgarantie voor ouderen
- de toelage voor personen met een handicap (FOD Sociale Zekerheid)
- zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
Ook het geval:
- voor een kind met een erkende handicap van minstens 66%
- voor de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV’s).
- voor een weeskind dat beide ouders verloren heeft
Behoor je niet tot één van deze categorieën? Maak dan een afspraak bij je mutualiteit om het recht op verhoogde tegemoetkoming te laten onderzoeken. Dit heet dan een inkomensonderzoek. De mutualiteit zal een aantal inkomstenbewijzen opvragen die zij nodig hebben om te bepalen of je in aanmerking komt of niet.
Ja. De grensbedragen om recht te hebben op de verhoogde tegemoetkoming indexeren mee. Wil je toch meer weten over de grensbedragen? Bekijk het dan hier.
Het voornaamste verschil tussen beiden is dat een ziekteuitkering uitbetaald wordt door je mutualiteit en een uitkering van de FOD Sociale Zekerheid door de Federale Overheidsdienst.
Bij een uitkering door FOD Sociale Zekerheid heb je automatisch recht op het verhoogde tegemoetkoming-statuut, bij een ziekteuitkering niet. Vraag dan het inkomensonderzoek aan bij je mutualiteit.
Ja. Zowel bij de automatische toekenning als bij het inkomensonderzoek kan dit invloed uitoefenen. Je krijgt het verhoogde tegemoetkoming-statuut op basis van je gezinsinkomen. Elke wijziging hierin bepaalt je recht op verhoogde tegemoetkoming.
Je geeft best elke wijziging tijdig door aan je mutualiteit, zodat alles correct verwerkt kan worden. Geef je niets door? Dan krijgt de mutualiteit via de Kruispuntbank alle gegevens door, maar dan zal je langer moeten wachten voordat jouw dossier volledig aangepast is.
Personen met het verhoogde tegemoetkoming-statuut konden tijdelijk gebruikmaken van het sociaal tarief voor elektriciteit, gas en water tot eind juni 2023. Vanaf 01/07/2023 kan je dus geen beroep meer doen op het recht op sociaal tarief.
Wanneer je situatie één van onderstaande is, heb je automatisch (en dus blijvend) recht op sociaal tarief:
- je hebt een uitkering via het OCMW
- je hebt een uitkering via FOD Sociale Zekerheid
- je ontvangt een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
- je hebt een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal (vroeger: verhoogde kinderbijslag)
- je hebt een uitkering via de Federale Pensioendienst
- je bent huurder van een sociaal appartement
Worden de tussentijdse facturen na het verlies van je recht op sociaal tarief toch te hoog? Kom dan eens langs het Budgetpraatcafé of maak een afspraak bij het OCMW voor een mogelijke tussenkomst.
De verhoogde tegemoetkoming (en dus het voordeeltarief) wordt toegepast bij een raadpleging bij de huisarts, een ziekenhuisopname of bij de apotheek voor geneesmiddelen. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de apotheken een COVID-test kan halen voor € 1 als je verhoogde tegemoetkoming hebt?
Heb je geen verhoogde tegemoetkoming, maar toch zware medische kosten? Contacteer de Dienst Welzijn voor een mogelijke tussenkomst.
Neen. Het voordeeltarief met verhoogde tegemoetkoming is er in de eerste plaats om de toegang tot gezondheid voor iedereen toegankelijk te maken, maar je hebt recht op zoveel meer.
Ben je inwoner van Kruibeke, dan heb je op onderstaande dingen misschien ook recht (na onderzoek):
- korting op openbaar vervoer
- toegang tot het taxivervoer en/of mobibus bij Zorgpunt Waasland
- restafvaltegemoetkoming om medische redenen
- vermindering van de huisvuilbelasting
- toegang tot de Wissewas
- toegang tot Rap op Stap
- toegang tot de lokale armoedeorganisaties
- verschillende tussenkomsten in schoolfacturen, opvang vrijetijdsactiviteiten
- mantelzorgpremie
Wil je graag weten of je recht hebt op enkele van bovenstaande zaken? Neem contact op met Dienst Welzijn.
Gerelateerde items
- Aansluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming
- Dagelijkse werking Inloophuis/Dorpshuizen
- De Lijn - Buzzy Pazz of Omnipas Voordeeltarieven
- Financiële moeilijkheden
- Financiële tussenkomst voor een personenalarmsysteem
- Integratietegemoetkoming voor personen met een handicap
- Plan je bezoek
- Rap op Stap
- Vermindering op de huisvuilbelasting
- Verwarmingstoelage stookoliefonds
- Verzorgingswinkel De Wissewas