Verloren gelopen, gewond of dood dier

Inhoud

Kom je een dood of gewond dier tegen? Vaak is het dier slachtoffer geworden van het verkeer. Wat kan je doen? En wat met verloren gelopen dieren?
 
Raak een dood of gewond dier niet aan met blote handen. Je kan er ziek van worden als je dat wel doet.

Gezelschapsdieren zoals honden en katten

Je hebt een levend dier gevonden?

  • Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan de politie op het noodnummer 101.
  • Is er geen gevaar en weet je niet wie de eigenaar is? Neem dan contact op met de lokale politie op het nr. 03 744 09 00. Zij kunnen de eigenaar opsporen.

Is het dier gestorven?

  • Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan de politie op het noodnummer 101.
  • Is er geen gevaar, neem dan contact op met de milieudienst op het nr. 03 740 02 44.

Wilde zoogdieren en vogels

Is het dier ziek of gewond?

Een zieke/gewonde ree

Tref je een zieke, gewonde of dode ree aan in of in de nabijheid van de Polders van Kruibeke, neem dan zeker contact op met de boswachter van het Agentschap Natuur en Bos, Bram Vereecken: bram.vereecken@vlaanderen.be
Mocht dit in het weekend gebeuren, kan je dit ook doorsturen naar onze afdeling Natuurinspectie:
- Inspectieregio West (provincie West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen)
- natuurinspectie.west.anb@vlaanderen.be
- 0474 30 14 28 (buiten de kantooruren: 0499 94 93 77)

Een ziek everzwijn

In Walloniƫ is er Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij dode everzwijnen. Zie je ergens een ziek everzwijn? Er wordt gevraagd om dat dan meteen te melden.

Vogels besmet met het Usutu-virus

Vogels (bijv. merels) besmet met het Usutu-virus breng je best naar de opvangcentra voor vogels en wilde dieren. Zo help je hen het virus te onderzoeken. Op vogelbescherming.be vind je meer informatie over het Usutu-virus.

Is het dier gestorven?

Als er een gevaar is voor de veiligheid van de weggebruikers, verwittig dan de politie op het noodnummer 101. Het heeft niet altijd zin om dode dieren te (laten) verwijderen. Je kunt ze eventueel in de wegberm leggen, waar ze voedsel vormen voor aaseters. Raak een dood dier nooit aan met blote handen.
  • Je kunt contact opnemen met de milieudienst op het nr. 03 740 02 44.
  • Gaat het over een boommarterbever, bunzingdas, hermelijnAmerikaanse nerts, lynx, muntjak, otter, steenmarterstinkdier, wezelwasbeerwasbeerhond, wilde kat of wolf? Neem dan contact op met het Marternetwerk. Een vrijwilliger komt dan het kadaver ophalen. Het dier wordt daarna onderzocht door wetenschappers.
  • Gaat het om een everzwijn? In WalloniĆ« is er Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij dode everzwijnen. De overheden vragen om dode everzwijnen meteen te melden.
  • Roofvogel die op onnatuurlijke manier is gestorven?
    Als je een dode roofvogel vindt en vermoedt dat het om kwaad opzet gaat (vergif, schotwonden,...), laat de vogel dan liggen en meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Onderzoek en maatregelen

Heb je een dood dier op of langs de weg gezien of gevonden? Dan is het nuttig om dat te melden. Onderzoek van die gegevens kan leiden tot minder slachtoffers in de toekomst. Meld je waarneming van een dierlijk slachtoffer van het verkeer daarom via 'Dieren onder de wielen'. De overheid maakt werk van een wegennet voor dieren: met verschillende maatregelen (ecoducten, ecotunnels, rasters, ...) probeert men de leefgebieden van de dieren opnieuw met elkaar te verbinden en zo te vermijden dat dieren gevaarlijke wegen oversteken.