Vuilnisbakkenplan

Inhoud

Straatvuilnisbakken zijn een efficiënt wapen in de strijd tegen zwerfvuil. De juiste plaatsing en lediging zijn cruciaal voor een propere omgeving. Als je onderweg iets eet of drinkt, wil je graag je verpakking kwijt in de nabije omgeving. Dit lukt niet altijd omdat de vuilnisbak volgepropt is met afval dat daar niet thuishoort, zoals bijvoorbeeld huisafval. Afval in zakjes belandt in of naast de straatvuilnisbak. Dit levert geen fraai straatbeeld op.

Daarom startte het Lokaal Bestuur Kruibeke samen met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en VVSG een vuilnisbakkenplan op. Dit vuilnisbakkenplan bestaat uit 3 delen: inventariseren, registeren, evalueren.

Kruibeke telt in totaal 188 actieve, publieke vuilnisbakken.

Verschillende fasen die het vuilnisbakplan doorstaat? 

Fase 1: Inventariseren (oktober - november - december 2021)

In deze fase brengen we vuilnisbakken in kaart, welke capaciteit ze hebben en wat de grootte van de inwerpopening is. Hiervoor krijgt elke vuilnisbak een unieke nummer toegekend dat zichtbaar is op de vuilnisbak zelf. Daarnaast noteren we ook de ledigingsfrequentie, de 'conditie' en het uitzicht van de vuilnisbak wordt ook gecheckt.

Fase 2: Registeren (januari 2022 - ...)

Deze fase verschaft ons meer informatie over de vullingsgraad van iedere vuilnisbak en geeft daarnaast ook mee of er sluikstort (huisvuil) rond of in de vuilnisbak werd aangetroffen.

Fase 3: Evalueren 

Tijdens deze fase worden, op basis van objectieve evaluatiecriteria, alle vuilnisbakken gewikt en gewogen om dan tot actie over te gaan.

Met dit vuilnisbakkenplan hopen we de strijd tegen zwerfvuil opnieuw een duwtje in de rug te geven. Alleen samen zorgen voor een nette en aangename omgeving.

Gerelateerde items