Inhoud
Wespen
Hoe herken je de aanwezigheid van wespen?
- Bolvormige nesten die meestal op een donkere, verborgen plek hangen.
- Het nest heeft een donker streeppatroon.
- Wespen zijn geel-zwart of geel-bruin en hebben een smalle taille.
Ken het verschil!
Herken jij wat een bij is, en wat een wesp? En wat is een hoornaar? Naast de Aziatische hoornaar is er ook een Europese soort. Die lijkt op het Aziatische broertje, maar is onschuldig. De Aziatische hoornaar is kleiner, opvallend donkerder gekleurd dan de Europese hoornaar en heeft opvallende, gele pootjes. Onderzoekers van het INBO, de Universiteit van Gent en de Vlaamse overheid roepen iedereen op om waarnemingen van de Aziatische hoornaars te melden via een meldpunt. De meldingen worden gecontroleerd, gebundeld en doorgestuurd. Een gespecialiseerd team zal het nest dan vernietigen.
Hoe voorkom je wespen?
- Laat geen eten of verpakkingen rondslingeren.
- Sluit uw vuilnisbak goed af en maak hem regelmatig schoon.
- Pas op met zoete geuren in huis. Dit trekt wespen aan.
- Gebruik geurloze verzorgingsproducten.
- Zet een schoteltje met sinaasappel, citroen, kruidnagel of gebrande koffie in de tuin. Wespen hebben een hekel aan deze geuren.
- Gebruik eventueel wespenvallen.
- Controleer regelmatig de plaatsen waar ooit een wespennest hing. De kans is groot dat er op deze plekken een nieuw nest komt.
Hoe bestrijd je wespen?
Wespen hebben hun reputatie niet mee, maar weinig mensen weten dat ze erg nuttig zijn. Ze jagen op bladluizen, vliegen en muggen. Als je wespen met rust laat, laten ze jou ook met rust. Bij echt hinderlijke of gevaarlijke situaties kan de brandweer een nest verdelgen.
De brandweer verwijdert wespennesten die een bedreiging vormen.
Niet-levensbedreigende situaties zoals wespen kan je handig en snel melden via de e-loketten van de Hulpverleningszone Waasland.
Jaarlijks krijgen de brandweerposten van het Waasland meer dan 2700 meldingen voor het verwijderen van wespennesten, dit allemaal tussen mei en oktober. Ook voor de medewerkers van de meldkamer is dit een zeer drukke periode. Naast de prioritaire opdrachten (ambulance, brand, ongelukken,…) moeten zij ook deze oproepen verwerken.
Daarom werd het e-loket ‘wespen’ in het leven geroepen. Je kan daar op een makkelijke manier alle gegevens invullen voor het verwijderen van een wespennest. Je gegevens komen automatisch in het systeem, waardoor het verwijderen van jouw wespennest mee op de takenlijst komt van de brandweermannen en –vrouwen. Je wordt dan zo snel als mogelijk geholpen.
Opgelet: het verwijderen van wespennesten is niet gratis!
Eikenprocessierupsen
De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken
Heb je last van eikenprocessierupsen? Contacteer dan een bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding. Als je rupsen ziet op het openbaar domein, kan je de gemeente contacteren.
Hoe herken je eikenprocessierupsen?
- Ze zitten vooral in eikenbomen.
- De rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren.
- Ze hebben brandharen die ze kunnen afschieten als verdedigingsmechanisme.
- Brandharen kunnen op kleren en bomen blijven kleven. Ze blijven 5 tot 7 jaar actief. Oude nesten of resten kunnen nog lang voor overlast zorgen.
Hoe voorkom je ongemakken van eikenprocessierupsen?
- Probeer eikenprocessierupsen niet zelf te bestrijden. Hun haartjes kunnen de ogen en luchtwegen irriteren.
- Draag kledij die uw hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten.
- Spoel na contact met rupsen of brandharen de huid en ogen goed met water.
Hoe bestrijd je eikenprocessierupsen?
- Op privaat eigendom
Laat de bestrijding over aan specialisten. Contacteer een bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding. De Provincie Oost-Vlaanderen maakte een lijst met bedrijven die eikenprocessierupsen bestrijden.
- Op openbaar domein
Zie je eikenprocessierupsen langs fietspaden, wandelpaden en plaatsen waar veel mensen komen? Contacteer dan de milieudienst.
Het lokaal bestuur laat de nesten op plaatsen waar veel mensen komen verwijderen.