Zwerfkatten

Inhoud

Streven naar een gezonde kattenpopulatie

Om een gezonde kattenpopulatie te verkrijgen, werkt Kruibeke samen met Rato vzw en vrijwilligers.

Tweemaal per jaar wordt een vangactie georganiseerd in samenwerking met Rato vzw.

De gevangen zwerfkatten worden door een dierenarts onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en krijgen een herkenningsknip in het oor alvorens ze terug worden uitgezet. Erg zieke dieren (kattenaids, kattenlucose) worden pijnloos uit hun lijden verlost.

Een week voor de vangnachten plaatsvinden worden de melders gecontacteerd door de medewerkers van Rato vzw zodat een duidelijk beeld wordt bekomen over welke katten het gaat. Rato plaatst vangkooien.  De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de veearts voor behandeling.  Na de behandeling worden de katten terug uitgezet op de plaats waar ze werden gevangen. 

Aan de eigenaars van huiskatten wordt gevraagd om tijdens vangnachten ofwel de huiskat een halsbandje om te doen, zodat de huiskat zich duidelijk onderscheidt van een zwerfkat ofwel de huiskat binnen te houden. Gelieve op de vangnachten de zwerfkatten geen eten te geven, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer.
 
Enkel de behandeling van katten die door Rato vzw of door aangestelde gemeentelijke vrijwilligers naar een dierenarts gebracht worden, wordt gefinancierd door de gemeente. Wie zelf zwerfkatten vangt en rechtstreeks naar de dierenarts brengt, zal zelf moeten instaan voor de kosten van de dierenarts.

Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling om de zwerfkatten te laten verdwijnen, we willen enkel een gezonde kattenpopulatie verkrijgen, waarbij het aantal katten niet onbeperkt kan uitbreiden.

Melding doen?

Inwoners kunnen zwerfkattenlocaties melden aan de milieudienst met vermelding van naam, adres en telefoonnummer van  de melder, het aantal katten én het adres waar zich de katten bevinden.

Meer info?

Voor meer informatie omtrent de motieven van de actie, de precieze locaties en tijdstippen kan je steeds terecht bij de milieudienst.